بازار تبریز میعادگاه عاشقان حسینی


Eshghe áßádi

 همچنان از سوي مردم با استقبال زيادي مواجه بوده و همه ساله بر عظمت عزاداري ها در اين مكان افزوده مي شود. كمتر خانواده اي را در تبريز مي توان سراغ داشت كه عزاداري و شركت در آيين هاي سوگواري بازار را به فراموشي سپرده و در آن شركت نكند، چراكه اين نوع عزاداري كه همراه با مداحي و حضور دسته هاي مختلف سنتي برگزار مي شود، بيش از ديگر عزاداري ها بر دل و جان مردم مي نشيند.
عزاداري دسته هاي حسيني در بازار تبريز كه از تيمچه صادقيه شروع و در تيمچه بزرگ و تاريخي مظفريه به پايان مي رسد، با نظم و انضباط بسيار خاص و منحصر به فردي برگزار مي شود كه چشم هر بيننده اي به خود خيره مي كند.
آئين هاي سوگواري محرم در بازار تبريز به مدت پنج روز از هشتم تا 12 محرم و براساس قرعه كشي نيروي انتظامي براساس نام محلات موجود در اين شهر انجام مي شود.
در حال حاضر حدود 35 محله در تبريز وجود دارد كه عزاداران حسيني اين محلات در قالب دسته هاي سينه زني با دو عنوان و شيوه عرب و عجم و زنجيرزني با بيرق ها و علم هاي مخصوص به خود كه هر كدام داراي نقوش و شكل هاي خاصي است در بازار حضور مي يابند.

سرخاب، دوچي(شتربان)، خياوان (خيابان)، نوبار(نوبر)، ورجي باشي، سيلاب، اهراب، قره آغاج، ليلاوا و باغميشه از جمله محلاتي هستند كه از ديرباز دسته هاي مختلف حسيني آنها در بازار با شور و شكوه خاصي همراه بوده و اغلب مردم براي مشاهده عزاداري هاي اين محلات تا ساعت ها منتظر آنها مي مانند.
روزهاي تاسوعا و عاشورا عزاداري در بازار تبريز به قدري با شكوه و با عظمت برگزار مي شود كه كمتر كسي را در اين شهر مي توان يافت كه بعد از ظهر اين روزهاي خاص در بازار حضور نيابد.
شلوغي بازار مسقف و تاريخي تبريز در اين روزها به قدري است كه بارها و بارها برخي از دسته هاي سياه پوش حسيني از هم جدا شده و فشار جمعيت مانع از ادامه عزاداري ها مي شود.
شيوه عزاداري در بازار تبريز با گذشت زمان هاي بسيار همچنان شكل سنتي خود را حفظ كرده است كه همين امر يكي از دلايل بسيار مهم رغبت مردم به حضور در اين مكان است.
در طول برگزاري پنج روزه آيين هاي سوگواري در بازار تبريز، اكثريت مغازه هاي واقع شده در مسير به روي عزاداران حسيني باز بوده و در آنها با چاي، نان و پنير و ساندويچ از مردم پذيرايي مي شود.
عزاداري هاي بازار تبريز در برخي از روزها از جمله تاسوعا و عاشورا تا پاسي از شب ادامه مي يابد كه حضور اقشار مختلف از كودكان خردسال گرفته تا پيرمردان بسيار جالب و قابل توجه است.
حضور محلات مختلف در اين مكان به نوعي جنب و جوش خاصي را در ميان هيات هاي عزاداري هر محله به وجود مي آورد به گونه اي كه جوانان هر محله از ساعات بعد از ظهر خود را آماده حضور در بازار مي كنند.
عزاداران حسینی از در صندوقچی بازار وارد بازار شده، با گذر از قسمت‌های مختلف بازار از جمله بازار صادقیه، بازار مسگر‌ها، بازار دلالان، بازار کلاه‌فروشان و بازار قندفروشان، وارد تیمچه مظفریه شده، در این تیمچه به عزاداری خود پایان می‌دهند.

این عزاداری‌ها بعد از ظهر آغاز می‌شود و ترتیب حضور دسته‌جات در بازار تبریز را قرعه‌کشی تعیین می‌کند. دستجات عزادار با عبور از نقاط مختلف بازار تبریز به تیمچه زیبا و تاریخی مظفریه می‌رسند که اوج عزاداری‌ها در آنجا برگزار می‌شود.
از مشهورترین و پرشورترین دسته‌جات عزاداری تبریز می‌توان به زنجیرزنان راسته کوچه، سینه‌زنان عجم ویجویه و سینه‌زنان عرب لیل‌آباد اشاره کرد.
عزاداران بازار با نظم و نظام خاصی، سر تا پا سیاه‌پوش و با دستارهای سیاه بر سر، در سوگ حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، مراسم سنتی و مذهبی سینه‌زنی و زنجیرزنی را برگزار می‌کنند.
علاوه بر اینکه نوع عزاداری محله‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است، نوع لباس و شیوه عزاداری آنها نیز با یکدیگر فرق می‌کند.
در مقابل هر یک از این دسته‌جات نیز، علم‌هایی به عنوان معرف دسته‌ی عزاداری و محله‌ی عزاداران حمل می‌شود که برخی از این علم‌ها قدمت تاریخی زیادی دارند و حکم شناسنامه و قدمت هیات را دارد.
مرثیه‌ و نوحه‌های عزاداری بازار تبریز، اغلب به زبان ترکی آذری و با لحن و سبک قدیمی خوانده می‌شود که الفاظ قدیمی زیادی نیز در آنها به گوش می‌رسد.
علاوه بر عزاداران حسینی محله‌های مختلف قدیمی، موج مردم عادی نیز که برای سوگواری و اشک ریختن در سوگ اباعبدالله الحسین(ع) به مسیر حرکت دسته‌های عزاداری می‌روند، قابل توجه است.
بازار تبریز، همچنین محل پخش احسان‌ها و نذورات خاص این ایام است، برخی از مغازه‌ها با پخش نذورات از عزاداران امام حسین(ع) پذیرایی می‌کنند.
معنویت و روحانیت خاصی که در شب‌های محرم بر بازار تبریز حاکم است، حال و هوای خاصی دارد
بدون ترديد عزاداري بازار تبريز نه تنها براي مردم اين شهر تاريخي و ديني از اهميت بسيار خاص و مهمي برخوردار است، بلكه از منظر مقابله با برخي بدعت هاي خرافي نيز مي تواند تاثيرگذار باشد.
با توجه به لزوم حفظ عزاداري هاي سنتي و اصيل مي توان ادعا كرد كه نوع عزاداري ها در بازار تبريز نمود عيني و بارز اين نوع سوگواري هاست كه طي ساليان دراز فارغ از هرگونه آلايش و پالايش، اصالت خود را حفظ كرده است.
عاشورا نزد امت حسین(ع) تنها یک واقعه نیست، بلکه تاریخی است که در یک حادثه تبلور یافته است.
عاشورا ! ای فصل مکرر تاریخ خونبار شیعه، که شیعه را به بعثت و نهضت جدیدی می‌خوانی و حدیث میثاق مکرر با پاکی و آزادگی را بر بلندای زندگی سر می‌دهی.
خیل خیل، عاشقان در تیمچه‌ها، سراها و حیاط‌های بازار تبریز، حدیث دلدادگی حسین را زمزمه می‌کنند. هر یک به زبانی و گونه‌ای، همه یک سخن دارند، سخن نا مکررر عشق بر زبان پاکبازان، ترجیع‌بند همیشگی حیات شیعه: حسین ، حسین، حسین...

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





+دو شنبه 22 آبان 1391برچسب:,+ 15+سعید و فروغ|


lady Rihanna DESIGNER